Arguto, ergo sum -- " Jag babblar, alltså finns jag."

Så har ännu en dag lidit mot sitt slut.

Mina ambitioner med denna dag förverkligades nästan! Missade det där med att pallra mig till gympahallen och öva på mina akrobatiska konster. Kände inte att energin riktigt räckte till för det.

Har dock varit ute på morgonen och sprungit en 5 km lång löprunda i terrängspåret. Var riktigt härligt, och jag känner hur min kondition börjar bli bra igen, sen jag började springa igen, då mitt knä har blivit bättre.

Blev en del explosiva spurtar i uppförsbackar, samt så har jag en klippvägg, som jag stormar upp för på alla fyra, och sen springer genom skogen ner igen. Riktigt skönt för explosiviteten :-)

Senare under dagen passade jag på att drilla lite fys samt tekniska aspekter i min träning. Kände mig vid så gott skick i kroppen för första gången sen söndagens träning.

Blev en hel del bakåtvolter. Måste öva in höjden mer på dom. Inte alls nöjd. Tror jag måste gruppera mera också. Roterar inte alls lika snabbt som jag vill.. Men dom är ok iaf. Landar åtminstonde på fötterna ;)

Fortsatte mitt äventyr med att öva precisions hopp, balans & dash vault (dash).
Känner att jag inte alls är lika rädd för den nu, som jag var när jag började lära mig den. Då fick jag "jobba" mig in till att göra rörelsen. Nu stog jag och tvekade en stund. Värmde upp lite, och sen gjorde jag det bara. Känns skönt!

Passade även på att öva mina kongs över hinder i brösthöjd. Funkade väldigt bra! Snabbt och effektivt att ta sig över ett högt hinder!

Passade även på att göra en del fys. Pullups (inga muscleups idag..), ödlegång, samt benböj, och en del upphopp. Kändes bra, men jag tog det lite lugnt, då jag kände att jag var lite mör i benen sen morgonens löpning.

Allt i allt var det en riktigt bra dag.

Har haft en mysig kväll med min kära sambo, och god mat. Blev en härlig laxsoppa. Blev väldigt gott!
Senare blev det fika med grannarna, och trevligt umgänge. Så därav hoppade jag över gympasalen. Kände att jag hellre prioriterar att umgås med min sambo, samt ha det trevligt i goda vänners lag.

Dessutom kommer det flera dagar, och jag har hela livet på mig att lära mig nya saker!

Nu är det läggdags. Må väl!

Dagens latin..

Bona valetudo melior est quam maximae divitiae -- "God hälsa är mer värd än största rikedom"

/Ronnie



Citius, altius, fortius -- "Snabbare, högre, starkare"

Här sitter man, varm och på gott humör. Solen har varit nådig idag med, även om det såg lite dystert ut imorse. Lite regn kom det tidigt runt halv nio. Men sen vände det väldigt fort, och blev en väldigt varm och härlig dag.

Har varit ute en hel del, men inte så mycket som jag önskar just nu. Tanken var att jag skulle träna en hel del idag. Men det blev inte så mycket utav det. Blev mest teknik drillande utav en rörelse, samt så övade jag på kvällen en del på precisions hopp mellan två räcken. Går verkligen framåt med min balans känner jag, och förmågan att hoppa lång ur mitt "katt hopp", eller Saut de chat som det heter på franska. Vanligen kallt kort och gott för "kong". Om ni inte vet hur det går till, så har jag en länk i mitt inlägg här nedan.

I övrigt har jag inte varit så väldigt produktiv idag. Varit ute en hel del med hunden, tränat lite, sovit lite.. Hade en mysig stund med Jenny på eftermiddagen också dock. Vi köpte oss en varsin pizza, och gick ner till klipporna för att äta. Riktigt underbart att sitta och blicka ut över östersjöns vidder, ha den sköna solen som värmer, och höra vågorna slå mot klipporna. Kan man få en bättre matplats?

Efter att vi matat måsarna med pizzakanter, så begav sig Jenny ut på en lång ridtur, som tydligen var väldigt härlig. Själv har jag passat på att vara lite huslig i den mån jag orkat med.

Varit väldigt trött idag.. men nu på kvällen känner jag mig väldigt pigg, och har högt flygande planer inför morgondagen. Därav namnet på detta inlägg. Imorgon ska jag starta dagen med en 5 km löprunda i skogen. Sen ska jag drilla fys och teknik på dagen. Sen eventuellt gympasalen på kvällen för att träna akrobatik. Får se hur mycket av detta jag kommer orka och hinna med. Känner jag mig själv, så kommer det nog bara bli löpningen, och teknikträningen. Vill samtidigt verkligen lära mig sidovolt ordentligt, samt lite andra saker som jag har som mål att kunna nu i sommar.

Sen är det väldigt tacksamt att träna på mina muscleups i gympasalen. Då jag kan korrigera höjden på stången eftersom jag blir starkare och starkare i rätt muskler, samt lär mig tekniken. Det är trots allt mest teknik jag saknar nu. Styrkan finns nog.

Nåväl. Nu ska jag sluta babbla, och dricka en skvätt kaffe, pilla mig i naveln, och sen gå och sova.

Måste slänga åt er lite mer latin bara. Får bli dagens latinska ordspråk ;)

Memento te mortalem esse -- "Minns att du är dödlig"

/Ronnie

Inte jag på bilden. Okänt ursprung.
(OBS Inte jag på bilden.)

Mörbultad

Jahapp. Då sitter man här, och måndagen har så sakteliga rullat på, och klockan närmar sig lunch.

Jag var i Uppsala igår, och tränade parkour hela dagen. Var helt underbart!

Det var härligt att träffa alla andra utövare, och nya intresserade människor. Gamla och nya vänner. Det var helt enkelt en klockren dag.

Dagen började med en ganska tuff uppvärmning. Som tur är, så har jag tränat en hel del fys. Men det var ändå nog jobbigt, och man märker direkt vilka muskelgrupper man har försummat när Martin får fria händer att "plåga" oss! Riktigt skönt var det iaf!

Sedan så blev det lite friare, och vi tränade mest fritt, runt platsen där vi värmde upp. Vi rörde oss sedan vidare, och gjorde lite saker på vägen, för att sedan komma till kvarngärdet skolan där vi brukar vara och ha inomhusträningar på söndagar. Vi var där i två timmar, och tränade lite inomhus och utomhus, samt åt en välbehövlig lunch.

Sedan rörde vi oss vidare mot domarringen, där vi spenderade en hel del tid vid en skola, för att sedan avsluta dagen med en promenad ner på stan igen, och inhandling för grillningen som skulle vara lite senare på kvällningen. Tyvärr missade jag dock det, då det hade blivit lite försent för mig. Men jag är helnöjd ändå. Vi han även med en hel del träning på vägen medans vi rörde oss neråt mot stadens buller och bång.

Fick en del tid över i väntan på bussen också, så jag passade på att träna lite solo, och "drilla" en teknik som jag lärde mig lite på nytt kan man säga. Tack för kong metodiken Martin!
Kändes riktigt bra, och jag har fått en helt annan teknik när jag gör det som vanligtvis kallas kong. Nu kan jag göra dom mycket längre och smidigare. Satte mina första ganska ok kong till precision också (kong). Kändes riktigt skönt. Hunnit träna den lite idag med.

Idag är jag riktigt mör i hela kroppen, men känner mig riktigt nöjd med gårdagen. Än en gång ett stort tack till alla som var med igår, och en stor eloge till Mauri som drog ihop det hela. Känner att jag lärt mig en hel del, och utvecklats lite genom att umgås med alla härliga människor som jag träffade igår.

Lyckades så klart redigera bort en massa av det jag skrivit tidigare, men iaf. Har hunnit med att tvätta, och vara ute en hel del idag, och känner mig lite mer alert i kroppen nu. Ska faktiskt ta och pallra mig iväg till gymmet idag.

Nu ska jag gå och snutta med underbara flickvän.
Hej svejs!
/Ronnie

Jag flyger

Aqua

Vilken dag det var idag!

Det kändes som sommaren smekte ens sinnen när den härliga solen drev in över oss idag. Det blåste en del, men vindarna kändes likväl varma.

Var helt underbart!

Dagen började med en lång och trevlig promenad med min sambo och våran hund. Hunden fick sitt första dopp för i år, vilket den tyckte var helt underbart. Man kunde verkligen se hur härligt hon tyckte det var att plaska runt i vattnet.

Själv tog jag faktiskt mitt första dopp i havet för i år också idag. Alla tyckte så klart att jag var lite knäpp som ville gå och bada idag. Men jag hade bestämt mig för att så fort det blev en riktigt varm dag här i slutet på april, så skulle jag ta mitt dopp. Idag fanns det inga ursäkter!

Självklart så står det en grupp på 15 personer ca, som var ute på en stadsvandring med en guide precis där jag skulle bada. Inget som störde mig dock. Dom tyckte säkert det var lite oväntad underhållning att se en knäpp dalmas ta sig ett vårdopp :-)

Det var väldigt kallt i vattnet! Men otroligt uppfriskande! Hoppade faktiskt i tre gånger totalt. Men jag var inte långvarig i vattnet kan jag säga!

Min kära sambo passade på att föreviga min galenskap i ett filmklipp också. Lägger upp det här så småningom :)

Träningsmässigt har jag tagit det lugnt idag. Var iväg till "svärfar" med Jenny och vi hade en riktigt trevlig kväll på Gräsö. Jenny blev så sugen på smörgåstårta härom dagen, så hon gjorde en idag. Men vi insåg att vi var tvungna att bjuda bort en del, annars skulle vi nog äta ihjäl oss. Sagt och gjort, vi åkte till Jennys pappa och bjöd på smörgåstårta. Jennys bror var där också, så den gick åt fort. Var riktigt gott!

Sen skulle Jennys pappa och hans fru grilla på kvällningen, så vi blev bjudna på det till middag. Var helt underbart. Så nu har jag inte bara invigt badandet för i år, utan även grillandet för i år ;-)

Träning blir det däremot imorgon. Sitter här och är väldigt förväntansfull inför morgondagen och vad den kommer att erbjuda. Då blir det en lång dag i Uppsala. Startar redan med samling klockan 10:00, och kommer förmodligen hålla på till 19:00 eller så. Blir en hel del parkour, samkväm, fys och grilla sen på kvällen. Kommer bli ett trevligt "jam" imorgon med folk från Stockholm och Uppsala. Plus jag då, från Öregrund. Kommer med största säkerthet ha en abnorm träningsvärk på måndag. Men det kommer det vara värt!

Ska bli väldigt kul att träffa Martin och Harry från Stockholm igen också. Var ett tag sen sist som jag var och tränade med dom i Stockholm. Måste ta mig i kragen och åka dit i början på maj, nu när det är så härligt väder. Ingen snö, is eller isande kyla!

Nåväl. Nu ska jag dricka kvällens sista kopp kaffe, och göra mig redo för sängen så jag orkar med morgondagen. Blir en lång men bergis rolig dag!

Ha det bra!
/Ronnie

Mitt dopp!


Mentala utmaningar

Läste en blogg på Parkour generations om mental blockeringar, och utmaningar som jag genast tog till mig. Här är en direktlänk till själva blogginlägget:  Parkour generations

Blogginlägget handlar om att man kanske t ex har ett hinder man kunde göra i höstas. Men över vintern har man inte varit där och tränat. Sen nu på våren när man återvänder så märker man att man plötsligt tvekar inför det som var så självklart för ett par månader sen.
Eller så kanske det är ett hinder du har tittat på länge. Du känner att du förmodligen klarar av det, men du är inte helt säker. Det handlar helt enkelt om att övervinna sina mentala blockeringar och rädslor.

Blogginlägget på parkour generations handlar om att övervinna dessa hinder. Det behöver inte vara spektakulära och jättesvåra saker. Men sådant man inte vågar. Utmana dig själv, och övervinn din rädsla. Du har till 13:e maj på dig!

Själv har jag besegrat mer än ett hinder redan. Några gamla, och några nya. Lärt mig lite nya saker på vägen har jag också!
Ett av mina gamla hjärnspöken gick jag ut och besegrade igår, och passade på att filma det hela också.

Resultat ser ni här nedan. Nu är det bara att ge er ut, och utmana er själva!
Free your mind!

/Ronnie



Sunshine

Idag känner jag mig konstigt nog ganska utvilad och pigg..
Fick sova lite mer idag än igår också. Så det känns lovande att sista natten kanske inte blir så dryg på jobbet. Igår gick över förväntan trots att jag sov så dåligt under gårdagen. Lyckades stjäla två timmars sömn mellan 16:30 - 18:30, så det var min räddning misstänker jag.

Idag fick jag till min stora glädje mina efterlängtade nya mjukisar också som jag beställt från England. Riktigt sköna, och snygga svarta mjukisar som satt perfekt. Dom har trycket "parkour" längs nederdelen av ena benet. Riktigt snygga! :-)

Skönt att kunna peka på mitt ben, och säga
- "det där sysslar jag med".

Folk tenderar att ha lite svårt att höra vad man säger, eller lägga det på minnet. Kanske lättare om dom ser det skriftligt. Sen är det också roligt att bära något som identifierar en med det man älskar. Kan dessutom vara praktiskt, om man rör sig någonstans, och råka ha byxorna på, så kanske man får kontakt med någon som också tränar parkour som man inte känner till sen tidigare.

Nåväl. Nu ska vi inte överanalysera ett par mjukisbyxors betydelse. Är trots allt bara ett par byxor. Kul var det ändock att dom äntligen kom. Hade nästan gett upp, när det nu gått två veckor idag.

Annars, då. Vad händer.. Ja, ska eventuellt upp till gympahallen idag och fortsätta träna på mina sideflips, samt träna min muscleup (om ni inte vet vad det är, kolla på youtube). Får se om jag orkar. Blir till att laga lite mat här vid fyra först och främst. Blir en tidigt middag för ovanlighetens skull.

Får se vad man har för ork runt 18:00 snåret. Skulle vara skönt att vara lite fysiskt aktiv utomhus också utöver hundpromenaden nu när det är så härligt väder. Har redan hunnit med en ganska lång och skön promenad med vovven nu sen jag vaknade. Var säkerligen en bidragande faktor till mitt gladlynta humör.

Nåväl. Nu ska jag ta mig an disken, och gå och handla till middagen..

Må väl!

/Ronnie

Sideflip progress


Alea iacta est

Ja.. då var tärningen kastad. Återstår att se om den landar på en etta eller en sexa.

Har försökt blogga en del tidigare, men då främst på engelska. Känns som jag varit rätt missnöjd med det, då jag inte haft förmågan att utrycka mig lika personligt känner jag. Är nog inte tillräckligt bra på det engelska språket, eller så är det helt enkelt väsensfrämmande för mig att skriva på ett främmande tungmål. Kommer dock fortsätta uppdatera den bloggen också, dock i mindre utsträckning, och fokusera på den här.

Vem är jag då, och vad har jag för svammel att tillföra våran elektroniska djungel utav textmassa?
Jo, jag är en snart 28 år fyllda man, som tränar idrotten/konstformen "Le parkour", samt försöker lära mig akrobatik/gymnastik i sen ålder. Går rätt skapligt må jag säga själv, och jag har riktigt roligt på vägen!

Nu på söndag så kommer det vara ett "jam" i Uppsala (nej, vi ska inte ha syltprovning), där traceurer* kommer att se ses under en heldag, och träna tillsammans, och ha lite samkväm. Kommer nog bli grymt roligt! Det är något jag verkligen ser fram emot!

*Traceur = parkourutövare

Nu kanske en eller annan undrar, vad nu detta så kallade "parkour" är för något.
Låt mig då citera en text från sidan "www.le-parkour.se", då jag tycker att den ger en bra bild av det jag utövar och tränar.

- " Vad är Le Parkour ?

Le Parkour är en konst/idrott som bygger på rörelse, rörelse med ett syfte bakom. Parkour handlar om att ta sig genom alla olika sorters miljöer med endast kroppen som hjälpmedel. Att förflytta sig från en punkt till en annan, från A till B, på ett så snabbt, effektivt och kontrollerat sätt som möjligt.

Le parkour kallas även för "konsten att fly" och "konsten att nå". För att illustrera vad parkour är föreställ dig att du blir jagad av ett lejon. I denna situation skulle de flesta människor, få panik, tappa kontrollen och springa planlöst. Parkour handlar om att ta kontrollen över denna situation, att alltid kunna ta sig framåt vilka hinder man än möter. Här möts idrotten med filosofin och blir ett. Parkour sträcker sig förbi det fysiska planet. Precis som när man utövar parkour stöter man även på hinder och problem i det vardagliga livet. Människan strävar efter att ta sig förbi dessa hinder vare sig det rör sig om en betongvägg eller en arbetsuppgift. Detta är nödvändigt för att kunna utvecklas som människa. Precis som i det vanliga livet så är det sällan som den lättaste vägen fram är den mest effektiva inom parkour.

Självklart är det upp till var och en om man vill ta sig an den filosofiska sidan av parkour. För många börjar det som en lek, men ju mer man tränar desto större betydelse och inverkan får det på ens liv. För många förblir det endast en fysisk träning man utövar för att ha roligt. Det är inget fel med det då vi alla har olika mål med vår träning. Ett som är säkert är dock att parkour handlar om relationen mellan traceuren* och hindret. Det är aldrig den enskilda rörelsen som är det viktiga, det är att ta sig vidare, stunden mellan två hinder är lika viktig som hindret i sig.

* Parkourutövaren


Historia

Le parkour skapades av David Belle i början av 90-talet i Lisses, en förort till Paris, men dess rötter ligger i Vietnam. Raymond Belle, Davids far, gick med i armén i Vietnam vid mycket ung ålder. Hans stora passion i livet var idrott och i armén kom han att falla tycke för hinderbanan, "le parcours de combattant" (varifrån ordet le parkour härstammar). Det blev hans stora passion. Han la ner all sin lediga tid på träning i hinderbanan och kom att vinna många titlar i denna träningsform. Hans passion för hinderbanan tog han med sig även utanför armén. R. B. flyttade till Frankrike och fick senare David. Redan som litet barn blev David Belle inspirerad av sin pappa att väva in träningen i sina lekar. Ju äldre han blev desto mer växte lekarna från lek till träning. Davids vänner fattade tycke för vad han gjorde och tillsammans tränade de. Raymond Belle uppmanade alltid sin son till att ta träningen förbi de fysiska gränserna, att den fysiska träningen skulle ha ett syfte och att man skulle kunna få nytta av sina färdigheter i verkliga livet. Det var så David Belle kom att skapa Parkour, en kombination av fysisk och mental träning. "

Själv så har jag tränat i ca 10 månader nu och jag har utvecklats en hel del sen jag först startade. Främst då mentalt tror jag, även om mina fysiska attribut har förändrats väsentligt även dom. Jag vågar mycket mer saker nu, och känner mig mycket mer säker på min fysiska förmåga. Känner också att min kropp reagerar mycket snabbare, och instinktivt på ett bra sätt när och om jag misslyckas med något. Har flera gånger varit nära att ramla, men har instinktivt lyckats parera det hela, och undvika skada eller smärta. Det är väl resultat av rigorös och repetativ träning.

Hmm, det blev mycket text. Men ni får stå ut med det. Kommer nog inte bli riktigt så här mycket i framtida inlägg. Men ta er i akt, jag har en tendens att skriva rätt mycket när jag väl börjar. Här är det inte snack om något twitter trams inte!

Usch.. Nu börjar tröttheten gnaga på mitt sinne känner jag. Har endast sovit ca 3 timmar än så länge. Jobbat natt, och kom hem runt 06:35 imorse. Ut med hunden, tillbaka in igen till 07:00. Frukost, bestående av gröt och banan med mjölk. Diverse bestyr, och vinka av sambo som gick till jobbet, sen hoppa i säng. Klockan är då 08:47. Somnar efter en stund, och vaknar ca 10:45. Hunden gnäller och slickar mig i ansiktet.

- "JAG MÅSTE UT!"

Upp, som i en dimma. Klä på sig, och vingla ut med hunden.. In igen, försöka sova. Klockan nu 11:00. Ligger och vrider och vänder på mig. Meningslöst..

Så. Här sitter jag nu, förvånansvärt pigg, och bitter över min avsaknade sömn. Ska ge sömnen ett nytt försök efter lunchen. Får äta mycket så jag får en rejäl blodsocker spik, så jag blir dåsig och seg sen och kanske somnar.

Ja. Finns inte så mycket mer spännande information att lämna för stunden. Återkommer med mer att skriva inom en snar framtid.

Må väl!

/Ronnie

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0